Warmte delen
Om te voorzien in een duurzame warmtelevering zet de gemeente Rotterdam in op warmtenetten in Rotterdam-Zuid. Hierbij wordt een wijkgerichte aanpak gehanteerd, waarbij samen met het warmtebedrijf en woningcorporaties een business case wordt opgesteld. In de huidige business cases is er een onrendabele top. Daarnaast is er geen objectieve onderbouwing voor het verdelen van de investeringen van warmtenetten over de gebruikers. De gemeente Rotterdam heeft SiRM gevraagd onderzoek uit te voeren naar mogelijke verdeelsleutels en socialiseringsprincipes voor de investeringen in warmtenetten.
SiRM adviseert de volgende stappen:
- Stel de contante waarde van de investeringen voor het warmtenet vast. Onderdeel hiervan zijn een redelijk rendement en het effect van belastingen. Als investeringen kunnen aangemerkt worden alle kosten vanaf de warmtebron tot en met de individuele of collectieve afleversets, met een maximale aansluitlengte van 25 meter
- Verdeel de uitgaven aan investeringen vervolgens per warmtekavel volgens eenzelfde verdeelsleutel. Dit geeft de investeringen per (groep van) aangeslotene(n). De verdeelsleutel: (a) Is gebaseerd op de aangesloten capaciteit per afnemer, (b) Maakt onderscheid naar het niveau van het net waarop een aangeslotene is aangesloten, en (c) maakt onderscheid naar het moment van het aansluiten op het net. Vergelijkbaar aangeslotenen kunnen geclusterd worden op basis van aangesloten capaciteit en verwacht verbruik.
- Trek van dit bedrag de contante waarde van de marge uit het jaarlijks vastrecht, de marge uit warmtelevering en de marge uit de afleversets vanaf.
- Stel de onrendabele top vast door het verschil van stap 2 en stap 3 te nemen.
Herhaal dit voor elke (groep) aangeslotene(n). Dit geeft een onrendabele top per aangeslotene of, in geval van clustering, groep aangeslotenen. De som van deze onrendabele toppen telt op tot de onrendabele top in de business case.